Bestandstypes

Bij oplevering van uw grafische vormgeving ontvangt u altijd het resultaat in verschillende bestandstypes. Ieder type bestand heeft zijn eigen kenmerken. Wat moet u nu wanneer aanleveren en wat wordt waarvoor gebruikt?

Een JPG van uw logo is het meest geschikt voor gebruik in Word van Microsoft Office en een PNG van uw logo juist voor gebruik online. Bij oplevering van uw flyer krijgt u juist weer een PDF toegestuurd om de flyer te laten drukken. Hieronder een overzicht van de meest gangbare bestandstypes, met hun eigen kenmerken en bedoelingen.

.EPS  Encapsulated Post Script

Een EPS is een grafisch bestand in de taal PostScript. Een EPS bestand is een bestandsformaat wat vaak wordt gebruikt (en meestal vereist is) in de grafische sector voor verschillende toepassingen. Hierbij kunt u denken aan drukwerk, belettering, zeefdrukken of graveren. EPS bestanden kunnen geopend worden met onder andere Adobe Illustrator en Adobe Photoshop.

Een EPS bestand wordt ook wel een vector bestand genoemd. Dit is de overkoepelende naam voor bestanden die onbeperkt vergroot kunnen worden met behoud van kwaliteit.

.GIF  Graphics Interchange Format

Een GIF is een lage resolutie bestand wat tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar gebruikt wordt voor bewegende plaatjes op internet. Omdat Flash door Apple niet ondersteund wordt op iPhone en iPad, is GIF al een tijdje bezig aan een comeback. Het aantal kleuren wordt in een GIF echter drastisch beperkt (maximaal 256) om de omvang te verkleinen, dus voor stilstaande plaatjes wordt deze nauwelijks nog gebruikt. GIF ondersteunt ook transparantie, maar niet zo vloeiend als PNG.

.JPG / .JPEG  Joint Photographic Experts Group

Een JPG / JPEG zijn bestanden die gecomprimeerd worden, zodat ze kleiner worden en makkelijker verstuurd kunnen worden via bijvoorbeeld e-mail.

.PDF  Portable Document Format

Een PDF is ontzettend veelzijdig. Lage resolutie bestanden kunnen gebruikt worden voor drukproeven en e-books. Hoge resolutie bestanden zijn geschikt voor drukwerk en soms verrassend laag in omvang, waardoor ze gemakkelijk via e-mail verstuurd kunnen worden.

.PNG  Portable Network Graphics

PNG bestanden zijn populair vanwege de ondersteuning van transparantie, wat erg geschikt is voor het internet.

Werkzaamheden