Snijlijnen en afloop

Bij ontvangst van uw drukwerk ziet u altijd hulplijnen rondom uw ontwerp. Als uw drukbestanden deze veiligheidsmarge niet heeft zal uw drukwerk geweigerd worden bij de drukker. Maar waar dienen deze lijnen en extra ruimte voor?

In vaktaal wordt gesproken over snijlijnen en afloop. De snijlijnen, ofwel snijmarkeringen, rond het bestand laten zien waar de pagina gesneden zal worden. De term aflopend verwijst naar de informatie die doorloopt buiten de snijmarkeringen. De afloop wordt bij vele drukkerijen ookwel snijmarge genoemd.

Maar u vraagt zich waarschijnlijk af: “waarom deze snijlijnen en afloop?” Dit is eenvoudig te begrijpen als u weet hoe drukkerijen te werk gaan. Drukkerijen bedrukken bijvoorbeeld uw flyer op een groter formaatpapier dan het formaat van het eindproduct. Drukkerijen drukken dus niet al u bestanden apart, maar vullen dit grotere velpapier wordt aan met met meerdere flyers.

Zodra het grotere vel met alle ontwerpen uit de drukker is gerold wordt het drukwerk gesneden in het gewenste formaat. Vaak ‘leeft’ het papier net te veel om het drukwerk perfect langs de lijntjes te kunnen snijden. Dit is misschien wel herkenbaar wanneer u weleens foto’s of afbeeldingen precies langs een witte rand wilde uitknippen, waardoor er meestal naast de afbeelding een dunne witte rand te zien is. Datzelfde principe geldt ook bij het drukwerk, drukkers knippen als het ware een klein stukje af van het complete ontwerp. Daarom vragen zij om het drukwerk 3 mm groter op te maken dan het oorspronkelijke formaat, zodat zij bij het snijden van het drukwerk geen witte randen achterlaten op uw uiteindelijke drukwerk.

drukmarges

Werkzaamheden