Papiersoorten, -materialen, -diktes en -afwerkingen

Papier is de ondergrond die gebruikt wordt voor bijna al uw drukwerk. Er zijn echter verschillende papiersoorten, -materialen, -diktes en -afwerkingen met verschillende eigenschappen die het visuele resultaat van het drukwerk beïnvloeden, zoals glans, absorptievermogen en stijfheid.

De keuze voor het juiste papier is afhankelijk van meerdere factoren. U kiest eerst de papiersoort. Bij drukwerk is dit uiteraard altijd drukpapier. Een drukkerij zal dan ook altijd alleen drukpapier aanbieden. Hierna bepaalt u uit welk materiaal het papier gemaakt moet zijn. Ieder papiermateriaal heeft zijn eigen visuele kenmerken en uitstraling. Vervolgens bepaalt u de gewenste dikte van het papier en uiteindelijk, afhankelijk van het papiermateriaal, is er nog een afwerking mogelijk.

Papiersoort
Er zijn eindeloos veel papiersoorten, zoals bijbelpapier, krantpapier, drukpapier, gekleurd papier, aquarelpapier, carbonpapier, inpakpapier, toiletpapier, enzovoorts.

Uiteraard wordt voor drukwerk gebruik gemaakt van drukpapier. Dit is de verzamelnaam voor alle papiersoorten die zich door de verschillende druktechnieken laat bedrukken.

Iedere papiersoort is coated of uncoated.

 • Coated papier wordt ook wel gestreken papier genoemd en heeft een gesloten oppervlakte. Door papier te strijken ontstaat er een matte of glanzende laag op het papier.
 • Uncoated papier is ongestreken papier; het voelt ruw aan en is makkelijk beschrijfbaar. Dit papier is geschikt voor bijvoorbeeld briefpapier of enveloppen.

Papiermateriaal
Iedere papiersoort bestaat uit verschillende materialen. Het hoofdonderscheid binnen het (druk)papier wordt echter gemaakt tussen houtvrij en houthoudend papier. “Houtvrije” papiersoorten zijn in regel iets minder ruw en iets witter dan houthoudende papiersoorten. Houthoudende papiersoorten worden steeds minder gebruikt. Ze zijn meestal duurder en meer belastend voor het milieu. De meest voorkomende papiermaterialen zijn:

 • Houtvrij mc is een standaard papiersoort. Er zijn grofweg 3 soorten houtvrij mc te onderscheiden:
  • Houtvrij gesatineerd mc is glad papier met veel glans. Satineren heeft een positieve invloed op de gladheid en glans van het papier.  Deze papiersoort is zeer geschikt om full color afbeeldingen mooi uit de verf te laten komen.
  • Houtvrij silk mc is glad papier met matige glans. Silk geeft aan dat het papier een soort zijdeglans heeft. Het is iets minder glans dan het gesatineerde papier. Het wordt ook wel ‘licht gesatineerd’ genoemd.
  • Houtvrij mat mc is Glad papier met weinig glans. Matte papiersoorten zijn niet nabewerkt en glanzen dus een stuk minder.
 • Houtvrij offset is het tegenovergestelde van Houtvrij mc. Houtvrij mc is machine coated en houtvrij offset is uncoated. Deze papiersoort is dus ruwer en mat.
 • Vergé is een witte materiaalsoort met een luxe en natuurlijke uitstraling, door de horizontale lijnen die als een watermerk door het papier lopen.

Papiergewicht
Het papiergewicht wordt vaak aangeduid met grams, hiermee wordt de grams per vierkante meter bedoeld. In het ISO-papiersysteem heeft een vel van A1 formaat een oppervlakte van 1 vierkante meter en verwijst de grams naar het gewicht van één vel A1. Als er dus staat A4 90 grams dan weegt het A4 dus niet 90 grams, maar slechts een klein gedeelte daarvan. Een A4 is ongeveer 1/16 deel van een vierkante meter, bij een 90 grams papier weegt het dus per stuk ongeveer 5,6 grams.

Papierafwerking
Afhankelijk van het materiaal- en papiersoort zijn er verschillende afwerkingen mogelijk. De meeste voorkomende afwerkingen zijn:

 • Dispersielak is een dunne beschermlak over uw drukwerk. Deze matte of glanzende laag is het meest voordelige middel om uw ontwerp te beschermen, omdat deze techniek door de drukpers zelf wordt uitgevoerd.
 • UV-lak is een hoogglans laklaag. De gladde beschermlaag geeft een glossy uitstraling. Meer glans is niet mogelijk!
  • SPOT UV-lak is een hoogglans laklaag over een bepaald deel van uw ontwerp, waardoor alleen deze delen een glanzende laag krijgen.
 • Laminaat is een glanzende of matte folie die over uw drukwerk geplaatst wordt. Deze beschermlaag knapt niet wanneer u het drukwerk vouwt. Laminaat is de sterkste afwerkingstechniek.

Welk papier geschikt voor uw drukwerk?

Uiteraard zijn er een aantal standaarden en meest gebruikte papierkeuzes per drukwerkoptie. Bekijk hier welk papier voor uw drukwerk het meest geschikt is.

Werkzaamheden