Pixels, resolutie en DPI

Pixels, Resolutie en DPI, veel voorkomende termen in de grafische industrie. Vaak worden deze termen door elkaar of verkeerd gebruikt. Dus wat betekenen ze en wat doen ze?

Pixel is een samentrekking van picture element en zijn digitale beeldpuntjes. Pixel verwijst naar de basiseenheid van informatie voor een scherm of afbeelding.

Schermen en afbeeldingen zijn verdeeld in rasters, waarbij elk vierkantje van het raster staat voor één pixel. Hoe meer vierkantjes een raster heeft, hoe meer pixels het heeft en hoe meer informatie wordt opgeslagen. Dit betekend dat de resolutie en dus de kwaliteit van een afbeelding beter wordt.

Resolutie is dan ook de hoeveelheid informatie die een afbeelding of scherm bevat. Een hogere resolutie betekent ook dat een afbeelding op groot formaat kan worden gereproduceerd zonder verlies van beeldkwaliteit.

Resolutie van een scherm geeft bijvoorbeeld aan uit hoeveel pixels in de hoogte en breedte het beeld is opgebouwd.

resolutie

Resolutie wordt bij drukwerk gemeten in dots (stippen) per inch, oftewel het aantal pixels op 1 inch. Dots per inch wordt vaak kortweg DPI genoemd. DPI gaat over de dichtheid van beeldpunten op papier (en niet op scherm). Bij afdrukken staan die pixels meer of minder dicht op elkaar, afhankelijk van hoe u de DPI heeft ingesteld. Om iets netjes af te drukken moet het minstens 150 dpi zijn, anders gaat het er vaag uitzien. Een drukker vraagt 300 dpi of zelfs 600 dpi, het moet er namelijk heel fijntjes uitzien.

Werkzaamheden